dcsimg Signalprogrammet - Rambøll i Danmark
    
|
Ramboll is heading the consortium designing and planning the national rollout of the new EMRTS signalling system in Denmark
Projektdata
Kunde: Banedanmark
Færdiggørelse: 2021

Ydelser vi leverede
Byggeledelse og kontrahering
Bane

Signalprogrammet

København ¤

Introduktionen af et fælleseuropæisk signalsystem (ERTMS) gennem Europa sigter mod at styrke forbindelsen mellem de europæiske byer og hovedstæder og skabe problemfri rejseaktivitet inden for EU. Danmark bliver det første europæiske land, der opgraderer hele sit signalsystem til ERTMS. Rambøll leder det internationale konsortium, der står bag signalprogrammet, som forventes at færdiggøres i 2021.

Signalprogrammet udføres af et internationalt konsortium bestående af Rambøll, Atkins, Emch+Berger og Parsons. Mange fagdiscipliner og nationaliteter er repræsenteret i konsortiet, som arbejder i en integreret organisation med Banedanmarks specialister. Det vil tage konsortiet 1.200.000 arbejdstimer at designe og planlægge Danmarks nye signalsystem, som bliver et af de mest betydningsfulde og ambitiøse infrastrukturprojekter i Europa.

- Internationalt er der ingen præcedens for at opgradere et signalsystem for et helt land. Dog vil resten af Europa påtage sig lignende projekter i de kommende år, og vi er spændte på at blive de første, der tager denne udfordring op og sætter standard for, hvordan den kan løses, siger Tonni Christiansen, direktør for banedivisionen i Rambøll.

Fælles, europæisk signalsystem
Det nye signalsystem vil reducere forsinkelser og sikre et forhøjet og ensartet sikkerhedsniveau gennem hele Danmark. Det vil også give plads til højhastighedstog og forstærket kapacitet på udvalgte strækninger. Det nye system vil også gøre det nemmere at afmåle præcise placeringer af togene og dermed levere passageropdateringer i forbindelse med forsinkelser.   

Det fælles europæiske signalsystem ERTMS 2 vil blive implementeret på Danmarks jernbaners langdistanceforbindelser, mens den nye S-togsbane i Københavnsområdet vil køre efter et specifikt citysystem. I dag skal internationale tog i Europa ofte benytte op til seks forskellige kontrolsystemer for at kunne krydse grænser uden forsinkelser. Når ERTMS-systemet er på plads, vil det dog blive meget lettere for disse tog at krydse europæiske grænser.    

Digitaliserede kommunikationssystemer
De ældste, sammenhængende relæsystemer, som stadig er i brug, daterer tilbage til 1930erne, hvorimod andre er fra 1950erne og 60erne. Disse ældre systemer er svære at operere og er desuden baseret på en forældet teknologi, som gør det besværligere at skaffe reservedele og support til systemerne.    

Eftersom det nye ERTMS-signalsystem benytter en såkaldt GSM-R teknologi til datakommunikation mellem togene og kontrolsystemerne, er alle de eksisterende analoge radiosystemer på det danske jernbanenetværk nødt til at blive udskiftet med et nyt digitalt GSM-R-system. Som et underprojekt skal Rambølls afdeling for telekommunikation derfor designe nye tårne og redesigne eksisterende tårne langs de danske jernbaners langdistanceforbindelser og S-togsnetværket i Københavnsområdet. Projektet indeholder i alt næsten 400 individuelle underprojekter.  

1000 nye arbejdspladser
Efter planen vil det nye signalsystem blive fuldt implementeret i 2021. Konsortiet har ansvar for at løse nogle af de største udfordringer i forbindelse med implementeringen, inklusiv tekniske muligheder, projektledelse, planlægning og projektøkonomi.

- I løbet af de 13 år som projektet forventes at vare, vil der være mellem 50 og 90 eksperter tilknyttet og vi vil utvivlsomt have det mest teknisk interessante arbejdsmiljø inden for jernbanekontrolsystemer i Europa, siger Tonni Christiansen. 

Signalprogrammet er Danmarks største rådgiverudbud og Banedanmarks hidtil største opgave. Den historiske kontrakt forventes at kræve 1.220.000 arbejdstimer og en investering på ca. en milliard kroner. Projektet forventes at smitte positivt af på relaterede industrier og skabe mere end 1000 arbejdspladser i Danmark. Rambøll, Atkins, Emch+Berger og Parsons har samlet set 35.000 eksperter, som har arbejdet på nogle af verdens mest avancerede transport- og signalprojekter.

Torben Arnbjerg-Nielsen
Torben Arnbjerg-Nielsen
Afdelingsleder Bane
T+45 5161 6576
Etan@ramboll.dk
Wwww.ramboll.dk