dcsimg Nordens største landmøllepark på vej i Norge - Rambøll i Danmark
    
|
Vindenergi - Storheia vindmøllepark i Norge
9. august 2017

Nordens største landmøllepark på vej i Norge

Rambøll er udnævnt som hovedrådgiver på Storheia vindmøllepark - et af de største norske industriprojekter nogensinde. Især de komplekse terræn- og vejrforhold kræver teknisk indsigt.
 

Efterspørgslen på vindenergi har aldrig været større, og prisen bliver stadig billigere. Rambøll er udnævnt som hovedrådgiver for entreprenøren Veidekke på den største af de i alt seks vindmølleparker, der udgør Fosen Vind landvindmølleprojektet på Fosen halvøen ca. 50 km nord for Trondheim i Norge.

Storheia, som parken hedder, er Nordens største vindpark, og vil med sine 80 turbiner og 288 megawatt kunne generere elektricitet til omkring 50.000 husstande.

De totale investeringer i Fosen Vind-projektet løber op i nærheden af NOK 11 milliarder, hvilket gør vindmølleprojektet til et af de største industriprojekter på norsk grund nogensinde. Turbinekontrakten på dette enorme projekt er desuden den største i Vestas' historie med i alt 278 turbiner.

”Projektet er et strategisk vigtigt projekt for os, og betyder, at vi nu for alvor får foden inden for på det internationale onshore marked”, siger Espen Borgir Christophersen, markedsansvarlig i Rambøll Energi i Norge.

Rambøll skal bl.a. stå for udførelsen af elektriske, infrastrukturelle, geotekniske ydelser og landskabsvurderinger. Opgaven vil beskæftige 10-15 mand hos Rambøll over 6-12 måneder. Arbejdet er påbegyndt og alt vil være klar til turbineinstallation i 2019.

Udfordrende terræn

”Vi har været i gang med projektet siden juli 2016, så vi er allerede godt forberedt. Konstruktionen, der er baseret på en design- og byggekontrakt, er enorm og omfatter 62 km veje i et komplekst terræn, 80 betonfundamenter, flere hundrede kilometer kabler samt en servicebygning og substation.

Barske vejrforhold store dele af året udgør desuden en ekstra udfordring,” siger Per Halvor Bekkelund, projektleder i Rambøll.

At valget netop faldt på Rambøll er der flere grunde til, ifølge Espen Borgir Christophersen, markedsansvarlig i Rambøll Energi i Norge.

”For det første kan vi tilbyde tværfaglige teams med stor erfaring inden for netop landvindmølleparker. Vi har desuden været involveret i Fosen Vind-projektet i flere år som bygherrerådgiver på infrastruktur i området. Vi har endda udført design på nogle af de komplicerede adgangsveje, der er nødvendige for at få transporteret turbinerne op på bjergene. Sidst men ikke mindst, er det meste af vores team baseret i Trondheim tæt på den nye park, hvilket er ret optimalt,” siger han.

Rambøll købte i august 2016 to tyske rådgivningsvirksomheder inden for onshore vindenergi og blev dermed en af de førende rådgivere inden for vind totalt.

Om projektet:

  • Den totale investering for vindmølleprojektet ’Fosen Vind’ udgør NOK 11 milliarder. 
  • Med 80 Vestas vindturbiner af 3,6 Megawatt bliver Storheia den største vindmøllepark i det 1000 MW store Fosen vindprojekt, som parken er en del af.
  • Vindmølleparken Storheia vil generere nok elektricitet til at kunne forsyne 50.000 husstande.
  • Projektet vil stå færdig i 2020

For mere information besøg den officielle hjemmeside for vindmølleprojektet ’Fosen Vind’ her.

Kontakt

Per Halvor Bekkelund
Lead Consultant
T+47 99233066
Eper.halvor.bekkelund@ramboll.com
Espen Borgir Christophersen
Onshore wind energy specialist
T+47 90 16 41 72
Eespen.borgir.christophersen@ramboll.no