dcsimg Danmark mangler standarder for brandsikkerhed i højhuse - Rambøll i Danmark
    
|
17. marts 2017

Danmark mangler standarder for brandsikkerhed i højhuse

Lær af lande der har bygget højhuse i årtier, anbefaler forsker. Brandingeniør fra Rambøll i Storbritannien har nogle forslag til forbedringer.
 

Af Michael Rothenborg

Der bliver bygget stadig flere højhuse i de nordiske lande, men kendskabet til brandsikkerhed i den type byggeri er ikke fulgt helt med.

Det var hovedkonklusionen ved et symposium om emnet, der for nylig blev afholdt i København i den verdensomspændende organisation The Council on Tall Buildings and Urban Habitat.

”Risikoen er højere i høje bygninger, og de nordiske lande mangler stadig erfaring inden for brandsikkerhed her”, sagde Michael Strömgren, forsker på Research Institute of Sweden.

Direktør Rasmus Storgaard from det danske Beredskab Øst var enig.

“Der er ingen faste danske standarder for brandpaneler, brandelevatorer, stigrør, kapacitet og andre vigtige ting. Der er ingen obligatoriske regler for brandsikkerhed i bygninger over 45 meter. Det er en reel udfordring – især fordi brandfolk er vant til at få overblik over situationen fra jorden. Det kan du ikke på samme måde, hvis du står foran et højhus”, påpegede Storgaard.

Lær af højhuslande

Forsker Michael Strömgren henviste til, at andre lande har bygget højhuse i årtier, nogle endog i mere end et århundrede.

“En del af løsningen er at se på mere erfarne lande og lære af dem”, anbefalede han.

Et af de lande er Storbritannien, og arrangørerne af symposiet havde da også inviteret den erfarne brandingeniør Chris Taylor fra Ramboll UK til at være en af hovedtalerne.

“Det vigtigste som de nordiske lande kan lære fra vores erfaringer i Storbritannien, er formentlig at forhindre, at ilden breder sig. Hvis du gør det effektivt, kan du behandle branden som en brand i en traditionel bygning – og det er lettere at fokusere på de mennesker, der er i størst fare”, forklarede Chris Taylor.

Alle hovedtalere var enige om, at bygherrer bør involvere brandingenører tidligt i byggeprocessen.

Også højhuse i mindre byer

Alene i Sverige er der planer om ti højhuse på over 100 meter, to af dem skal være højere end den nuværende nordiske højderekord, Turning Torso i Malmö. I Danmark bliver der nu ikke kun planlagt og bygget højhuse i København og Aarhus, men også mindre byer som Horsens, Silkeborg, Viborg og Vejle.

The Council of Tall Buildings and Urban Habitat har base i Chicago og omkring 1.000 medlemsvirksomheder over hele kloden. Symposiet i København blev holdt hos de rådgivende ingenører Moe den 9. marts.

Kontakt

Susanne Wrist-Jensen
Susanne Wrist-Jensen
Afdelingsleder, Brand
T+45 5161 3502
Eswje@ramboll.dk
Chris Taylor
Senior Fire Engineer
T+44 7436812443
EChris.Taylor@ramboll.co.uk