dcsimg Projektchef, der brænder for udfordrende byggeri - Rambøll i Danmark
      
|
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Projektchef, der brænder for udfordrende byggeri

Der er åbenbart ingen, der kan få nok af historien bag hotellet, der hælder, knækker og vrider. Heller ikke projektchefen selv. Hotel Bella Sky er foreløbigt højdepunktet i Kaare K. B. Dahls karriere. Nu har han rundet de første 100 foredrag om projektet.
 
Kaare K.B. Dahl
 

Han har holdt over 100 foredrag for både arkitekter, ingeniører og studerende. For indere, koreanere, tyskere og italienere. Og han er stadig ikke træt af at fortælle om Hotel Bella Sky i Ørestad. Hotellet, der hælder, knækker og vrider sig, er blevet et ikon for de lokale og for mange andre i hele verden.

Hotel Bella Sky har nemlig det, der skal til for at slå igennem. Det er spektakulært og fascinerende. Bygningen består af to tårne, der hælder 15 grader til hver sin side, hvilket er mere end tre gange så meget som tårnet i Pisa. De 15 grader får toppen til at stikke 20 meter længere ud end bunden.

Vrider sig i toppen

Men det stopper ikke der. De ni øverste etager i det sydlige tårn er knækket vandret ca. 20 grader i den ene side og rager ud over fundamentet. Det danner et tårn, der nærmest vrider sig i toppen.  Og jo – så er tårnene næsten 76 meter høje, hvillet er næsten dobbelt så højt som fx Rundetårn.

”Jeg brænder for udfordrende byggeri, der har en historie som er lidt anderledes. Det har Bella Sky. Det er enorme kræfter, der kommer i spil. Det var noget af en udfordring at håndtere de skrå og høje belastninger, der er konsekvensen af at udleve arkitekternes drøm om at bygge et hus med en meget vanskelig geometri. Det har krævet en innovativ tankegang,” siger Kaare K. B. Dahl, projektchef i Rambøll.

Stor viden om komplekse byggerier

Han kommer ud af en ingeniørfamilie og har siden gymnasieårene været fascineret af at beregne konstruktioner. Derfor gik han den lige vej på Danmarks Tekniske Universitet og begyndte karrieren i Rambøll i 1981. Her har han oparbejdet en stor viden om komplicerede byggerier og derigennem udviklet en evne til at løse dem utraditionelt. 

Det foreløbige højdepunkt i hans karriere er Hotel Bella Sky. Men der er også et andre byggerier, der har sat sine præg – som elefanthuset i Zoologisk Have, der er kendetegnet ved at arkitekturen understøtter fortællingen om det smukke elefanthus.

Den gode historie

I øjeblikket arbejder Kaare K. B. Dahl med et nyt museum i Jelling, der er bygget op af murværk som bærende fundament samt forskerparken Niels Bohr Bygningen, der samler de fysiske, kemiske og matematiske fag under ét tag. Her skal der opføres forskermiljøer, der kræver rolige rum, så forskere kan foretage deres forsøg uden rystelser.

”Jeg bliver inspireret af at arbejde med dygtige mennesker, der kan se verden på en anden måde end ingeniører. Og så handler det om, at finde ind til bygningens sjæl og dets historie og hjælpe arkitekten med at udtrykke sine visioner. De gode visioner bliver til gode fortællinger. Derfor vil vi alle blive ved med at være fascineret af den spektakulære historie om, hvordan det kan lade sig gøre at opføre Hotel Bella Sky.”

Fakta om Bella Sky

Rambøll er rådgivende ingeniører for konstruktion, kloak og jord og har arbejdet tæt samme med arkitekter fra 3xN. Alle beregninger og tegninger, Rambøll har brugt i projektet, er kommet ud fra en 3D model.

Læs mere om Bella Sky